Het laboratorium-magazine


In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
06.09.2017

Een kwestie van verantwoordelijkheid - laboratoria in de gezondheidszorg


Gezondheidszorg | laboratoriumstoel

Als het ziekenhuis ziek maakt



Men bezoekt een ziekenhuis natuurlijk om weer gezond te worden. Het tegendeel kan echter ook waar zijn: infecties door ziekenhuisbacteriën steken steeds opnieuw de kop op, ook in Nederlandse klinieken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er per jaar duizenden van deze zogenaamde 'zorginfecties'. Zo'n tien procent daarvan wordt veroorzaakt door multiresistente bacteriën, waaronder de beruchte MRSA-bacterie (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus). Een MRSA-infectie is echter niet altijd te behandelen. Bij velen slaat de antibiotica aan, maar het enige wondermiddel van de mens tegen bacteriën is door grootschalig gebruik tegenwoordig niet meer zo effectief. Enkele van de MRSA-verwekkers zijn resistent geworden tegen nagenoeg alle antibiotica en zijn daardoor een bedreiging. In dit geval hang alles af van tijd: Hoe sneller een ziektekiem kan worden geïdentificeerd, des te groter zijn de genezingskanzen van de patiënt. Veel klinieken zetten daarom in op vroegtijdige opsporing, die ze uitvoeren in hun eigen laboratorium. Dat vormt een grote uitdaging, ook voor de uitrusting van het lab.



Kleine gezondheidszorglaboratoria - grote verantwoordelijkheid

De meeste klinieken hebben een eigen laboratoriumafdeling. In deze niet-centraal georganiseerde laboratoria worden onderzoeken op het gebied van de klinische chemie en een groot deel van de immunohematologische analyses uitgevoerd. In ongeveer een derde van de klinieken in Duitsland worden ook proeven op het gebied van bacteriologie en virologie in eigen huis gedaan. Volgens een studie van het Duitse ziekenhuisinstituut is bij de klinische laboratoriumdiagnostiek met name de snelheid van de bewerking van de monsters van belang, en niet alleen wanneer het om het vaststellen van ziekenhuisbacterieën gaat. Een snelle diagnose is doorslaggevend voor de goede verzorging van patiënten en wordt door artsen gezien als een van de belangrijkste taken van een laboratorium. Bovendien moet de snelle beschikbaarheid van gegevens dag en nacht gewaarborgd zijn, waardoor een ziekenhuislab 24/7 bemand moet zijn. Bij alle tijdsdruk moet de laborant altijd nauwkeurig werken. Laboratoriumresultaten moeten tenslotte altijd exact zijn: er kan een mensenleven vanaf hangen. Gezondheidszorglaboratoria moeten daarom een rekensom maken: De uitgaven voor de zorgen namen volgens overheidsgegevens voor het vierde achtereenvolgende jaar sterker toe dan het bruto binnenlands product. In Duitsland liepen ze in 2015 op tot 344,2 miljard euro, wat neerkomt op 4.213 euro per inwoner.



Belangrijke taken vragen om betrouwbare ondersteuning

Medische laboratoria zijn een wezenlijk onderdeel van een effectief en modern zorgsysteem. Ze leveren artsen gegevens op basis waarop ze op het juiste moment maatregelen van levensbelang kunnen treffen. Gelet op hun verantwoordelijkheid in de behandelingsketen hebben medewerkers in ziekenhuislaboratoria oplossingen nodig die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de klinische diagnostiek. En dat geldt niet alleen voor de techniek maar ook voor de laboratoriuminrichting. De laboratoriumoplossingen van Bimos zijn niet alleen eerlijk voor wat betreft de aanschafkosten, maar zijn ook perfect toegesneden op de hygiëne-eisen van een ziekenhuis. Laboratoriumstoelen, -stahulpen en -krukken van Bimos zijn daarom compact vormgegeven en nemen in een klein ziekenhuislab maar weinig plaats in. Om de dagelijkse processen te versnellen en nauwkeurig werken dag en nacht te waarborgen, bieden ze de laborant steun in een ergonomisch correcte houding en overtuigen ze door hun eenvoudige gebruiksmogelijkheden.

  0
  0



         


terug naar het overzicht PDF print