Het laboratorium-magazine


In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
13.07.2017

Een goede laboratoriumplanning is alles


laboratoriumplanning | laboratoriumstoel

Zaken waarmee exploitanten rekening moeten houden bij de inrichting



Bij het plannen van een laboratorium worden exploitanten voor diverse grote uitdagingen gesteld. Of het nu om medische technologie, gentechnologie of een farmaceutisch laboratorium gaat: één ding is zeker. De benodigde technische apparatuur om topresultaten te bereiken is vooral duur. Daar komt nog bij, dat op de arbeidsmarkt niet alleen hevig wordt geconcurreerd om hooggekwalificeerd personeel, maar dat ondernemingen en overheidsinstellingen met laboratoria diepe zakken moeten hebben om zich goed opgeleide medewerkers te kunnen veroorloven. Daarom is het des te belangrijker om bij de planning van laboratoria nauwkeurig de specifieke behoefte te bepalen en de gekozen inrichtingsoplossing daar perfect op af te stemmen. Want niet alleen in de overheidssector gaan laboratoria vaak gebukt onder een verhoogde budgettaire druk. Ook exploitanten van laboratoria in de private sector moeten er in het kader van een consequent toegepaste "lean"-benadering op letten, dat alle genomen maatregelen een optimaal effect sorteren - het liefst meteen en blijvend.



Laboratoriumplanning is maatwerk

Elk laboratorium is weer anders. Eén allesomvattende oplossing voor de inrichting bestaat helaas niet. Het is beter om bij een inrichtingsconcept voor moderne laboratoria rekening te houden met de specifieke voorwaarden van het desbetreffende object. Een van de belangrijkste aspecten van laboratoriumplanning is de vraag naar de werkvolgorde. Afhankelijk van het zwaartepunt van de laboratoriumwerkzaamheden (en de daarmee gedeeltelijk samenhangende veiligheidsklasse) kunnen zelfs afgescheiden werkplekken effect sorteren. Juist in de moleculaire biologie is dit vaak onontkoombaar. Alleen zo kunt u ongewenste besmettingen, die optimale resultaten in de weg kunnen staan, blijvend voorkomen. Vanzelfsprekend hebben de strenge planologische vereisten van de desbetreffende laboratoriumklassen ook gevolgen voor de vormgeving van de afzonderlijke werkplekken.



De laboratoriumstoel als sleutel

Stoelen zijn een goed voorbeeld hoe complex de eisen zijn die worden gesteld aan de inzet van werkhulpmiddelen in het laboratorium. Deze hebben namelijk niet alleen betrekking op de hygiëne. Ook de veiligheid van het werk speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom moet een laboratoriumstoel altijd voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. Ook op het gebied van brandpreventie moeten exploitanten van laboratoria zich intensief bezighouden met de eigenschappen van de geplande zitoplossing. Want, afhankelijk van het zwaartepunt van het laboratoriumwerkzaamheden en de toegepaste werkstoffen, kan de brandveiligheid een doorslaggevend criterium zijn bij de keuze van een laboratoriumstoel.



Een goede laboratoriumplanning houdt rekening met werkvolgorden

Zo divers als de toepassingsgebieden van uiteenlopende laboratoria zijn, zo divers kunnen ook de specifieke werkvolgorden van de uiteenlopende inrichtingen zijn. De daarbij vereiste lichaamshouding en de daarmee samenhangende zitpositie zijn steeds bepalend voor de voorwaarden waaraan de laboratoriumstoel moet voldoen. De voorovergebogen houding bij het werken met de microscoop of het pipetteren is bijvoorbeeld kenmerkend voor veel soorten laboratoria. Daarom is het belangrijk om al in de planningsfase van het laboratorium een zitoplossing te vinden die het lichaam van de medewerker ontlast. Dat kan bijvoorbeeld al worden bereikt door speciaal ontwikkelde instelmogelijkheden of door flexibele materialen aan de voorzijde van de stoel.

Veel laboratoria beschikken eveneens over werkplekken waar - net als bij een lopende band - veel proeven snel en staand moeten worden uitgevoerd. Voor dergelijke werkplekken worden eenvoudig te bedienen stahulpen geadviseerd die het lichaam ontlasten - of als alternatief stoelen die hogere zitposities ondersteunen. Omdat in het laboratorium elke vierkante centimeter er toe doet, moet u bij de inrichting ook altijd letten op een optimale ruimtelijke indeling. Laboratoriumstoelen, stahulpen en laboratoriumkrukken moeten compact zijn en moeten gemakkelijk kunnen worden opgeborgen om geen ruimte te verspillen.

Wie dus op zoek is naar een langdurige oplossing voor de zitmeubels in laboratoriumruimten, zonder daarbij elementair kwaliteiten uit het oog te verliezen, moet inzetten op echte knowhow op laboratoriumgebied. De laboratoriumstoelportfolio van Bimos geeft voor elke behoefte het passende antwoord - van de zeer gespecialiseerde hygiëneprofessional Labster, via de comfortabele Neon, tot de allrounder Labsit.



Bent u geïnteresseerd in stoelen met echte laboratoriumknowhow? Meer informatie over de stoelen van Bimos vindt u op:




  0
  0



         


terug naar het overzicht PDF print