Het laboratorium-magazine
In de nieuwe Bimos Labspace vindt u interessante informatie over verschillende onderwerpen rondom het laboratorium. Met de praktische filterfunctie selecteert u snel en gemakkelijk de onderwerpen die u leuk vindt.
02.07.2017
Ergonomie van de laboratoriumstoel
ergonomie | laboratoriumstoel
Gezond zitten tijdens het werk
Het laboratorium is de werkomgeving van de toekomst. Geen andere sector groeit zo snel, in geen andere werkomgeving is er zoveel innovatie. Veel laboratoriumexploitanten wijden zich inmiddels aan een volgend reëel toekomstthema en richten zich bij de inrichting van werkplekken en het selecteren van de laboratoriumstoelen op ergonomie. Op deze wijze beschermen ze de gezondheid van waardevolle vakmensen en verhogen ze de productiviteit doordat vroegtijdige vermoeidheid wordt voorkomen. Bovendien voorkomt het ziekteverzuim wegens een slechte zithouding.
Hoe functioneert ergonomie?
Of het nu om werk in het laboratorium, in een productieomgeving of op kantoor gaat: de mens is niet geschapen voor statisch zitten. Er bestaat geen één - juiste en gezonde - zithouding. Dat is een wijdverbreid misverstand. Het is eerder zo, dat alleen constante beweging en het permanente veranderen van de positie op de stoel, het lichaam blijvend ontlasten. De beste houding is altijd de volgende. Naast deze eenvoudige vuistregel bestaan er aanvullende richtlijnen voor de ergonomie van de werkplek. Zo moeten alle buigingshoeken van het lichaam altijd ten minste 90° bedragen. Welk verschil maakt echter een optimale, ergonomisch ondersteunende laboratoriumstoel?
Eisen waaraan een laboratoriumstoel moet voldoen
Een laboratorium is een ruimte die moet voldoen aan bijzondere voorwaarden en eisen - niet in de laatste plaats met betrekking tot de ergonomie van de werkplek. Vaak is het echter onmogelijk om het lichaam de nodige ontspanning te bieden via een verantwoord bewegingspatroon. De dagelijkse praktijk van velen die in deze sector werkzaam zijn, kenmerkt zich namelijk door voortdurend herhaalde grijpbewegingen en een statische lichaamshouding - zoals de voorovergebogen houding die kenmerkend is voor laboratoriumpersoneel. Op een dergelijke werkplek is een laboratoriumstoel die aan deze speciale voorwaarden voldoet, onontbeerlijk. Om het lichaam optimaal te ontlasten en tegelijkertijd de noodzakelijke ondersteuning te bieden, moet een zitoplossing aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Wat is een ergonomische zitoplossing voor het laboratorium?
Een laboratoriumstoel kan ergonomisch zitten alleen waarborgen, als de stoel de bewegingen van de "bezitter" precies volgt. De rugleuning moet daarbij voortdurend in contact met het bovenlichaam blijven, met inachtneming van de vereiste buigingshoek van het lichaam. Verder moet een zitoplossing voor het laboratorium voor maximale flexibiliteit zorgen - zowel met betrekking tot de zithoogte en de kantelhoek van de zitting, alsook tot de eventueel beschikbare armleggers. Natuurlijk moet een laboratoriumstoel naast de behoefte aan een zo gezond mogelijke zithouding, ook zijn aangepast aan de specifieke werkplekken in het laboratorium. De stoel moet altijd optimale bewegingsvrijheid garanderen en moet bovendien een grote reikwijdte bieden. Of het nu om een laboratoriumstoel, laboratoriumkruk of stahulp gaat, ergonomische kenmerken leveren alleen dan gezondheidswinst op, als ze ook daadwerkelijk worden toegepast. In veel laboratoria fluctueert het aantal medewerkers voortdurend. Als laboratoriumpersoneel actief is in meerdere sectoren en afdelingen, worden laboratoriumstoelen gebruikt door veel verschillende medewerkers. Juist in een dergelijke situatie is het van belang, dat zitoplossingen eenvoudig instelbaar zijn met een voor de hand liggende bediening.
Wilt u voor ergonomie in uw laboratorium zorgen? Ga voor meer informatie over de laboratoriumstoeloplossingen van Bimos naar:.
1
0
terug naar het overzicht PDF print