Gezondheidsklachten door langdurig staand werken

Verkrampingen, rugpijn, spataderproblemen en knieproblemen zijn intussen voor velen dagelijkse werkelijkheid geworden, en kunnen aan te lang staan tijdens het werk worden toegeschreven.



Uitsluitend staand werken ligt niet in de aard van de mens



In winkels, aan de lopende band, in de horeca of in de kapsalon voeren meer dan de helft van alle werknemers in Duitsland hun werkzaamheden dagelijks gedurende meerdere uren staand uit. Hoewel de mens absoluut in staat is gedurende meerdere uren te staan, is hij door de evolutie niet geconcipieerd om permanent te staan, maar veeleer om afwisselend te liggen, zitten, staan en lopen, en voor alle houdingen die daartussen liggen. Door lang in één houding te blijven staan of zitten, wordt het lichaam onnatuurlijk en eenzijdig belast, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Dagelijks moet circa 7200 liter bloed door de aders in de benen terug naar het hart worden gepompt. De spieren in de kuiten en schenen werken tijdens het bewegen als een spierpomp en dragen ertoe bij dat het bloed terugstroomt naar het hart. Bij lang staand werken in dezelfde houding worden de wanden en kleppen van de aders vaak zo zwaar belast dat er aandoeningen aan kunnen ontstaan. Tijdens het staan verstijven onze spieren en gewrichten en dragen ze samen met het skelet ons gehele lichaamsgewicht. Hierbij brengen de pezen en banden van de spieren het lichaam voortdurend in balans en houden het zo in evenwicht.



Gezondheidsklachten door staand werken



Als we langere tijd op één plek staan, stroomt er minder bloed en daardoor ook minder zuurstof door de spieren. Dit kan leiden tot pijnlijke spanningen, krampen en zelfs spierpijn. Niet alleen de spieren maar ook de gewrichtskapsels worden door de verminderde stroming van de gewrichtsvloeistof stugger en kwetsbaarder. Ook de tussenwervelschijven lijden onder staand werken. Omdat ze geen eigen bloedvoorziening hebben, halen de tussenwervelschijven hun voedingsstoffen uit het omliggende weefsel. Voor de uitwisseling van voedingsstoffen moet de tussenwervelschijf regelmatig be- en ontlast worden, zodat hij als een spons de voedingsstoffen op kan zuigen en bij belasting vloeistof afgeven kan.



Zitten, staan, lopen en liggen: afwisseling werkt



Het veranderen van houding tussen zitten, staan, lopen en liggen houdt de wervelkolom elastisch en intact en voorkomt functiestoornissen in de zenuwen, spit of zelfs een rughernia. In dit verband geeft het begrip 'platvoet' letterlijk aan wat er bij lang staan gebeurt. Vanaf de zijkant ziet een gezonde voet eruit als een verende boog die ons gewicht bij het lopen elastisch opvangt. Bij het staan drukt ons gewicht niet op het totale voetoppervlak, maar verdeelt het zich vanwege onze voetboog over de hiel en bal van de voet. Deze boog wordt aan de onderkant van de voet aangespannen door spieren, pezen en banden, die op hun beurt beweging nodig hebben om niet te verslappen, korter te worden of uit te rekken. Als de vering van de voeten verloren gaat, wordt elke stap een kwelling en ondervinden ook de knieën, heupen en wervelkolom hier de nadelige gevolgen van, waardoor ze ernstig beschadigd raken.

Het is duidelijk dat de mens moet bewegen om zijn lichaam in balans te houden en hart- en vaatziekten en aandoeningen van het bewegingsapparaat te voorkomen. Voor een goede gezondheid is een voortdurende verandering van lichaamshouding absolute noodzaak. Dat betekent bewegen in combinatie met zitten, staan en liggen. Omdat bij staand werk 'flexibele' belasting meestal niet mogelijk is, kunnen stahulpen een optie zijn om het lichaam te ontlasten.

  4
  1



         


terug naar het overzicht PDF print

Verwante Verhalen